Historia

Traditionen med kalla och varma bad går tillbaka till den tid då Varberg var, och fortfarande är, en mycket populär kurort. I Varberg följde man naturligt nog efter de något äldre badorterna när man senare under 1820-talet byggde en flytande bassäng för kalla havsbad i hamnen. ”Badflotten” hade en slags sump av träspjälor där de badande kunde kliva ner. Badsumparna ersattes på 1850-talet av fasta bassänger, byggda på pålar som var nerkörda i bottnen, alltså föregångaren till de fasta kallbadhusen.

År 1864 bildades ett nytt badföretag med kommunalt stöd och det bestämdes att staden både behövde ett nytt varmbadhus och ett kallbadhus. Varbergs första kallbadhus, byggt 1866, hade en morisk stil med kupoler på hörntornen och i mitten (arkitekt Wilhelm Gagner). Badhuset existerade i nästan 20 år och förstördes tyvärr i en storm 1884.

Varbergs andra kallbadhus färdigställdes 1886, och det var nu som Varberg på allvar började konkurrera med andra kurorter. Det nya badhuset var väldigt likt det föregående, det hade samma konstruktion, men modernare med bassänger för både män och kvinnor, med 6 duschar och 20 omklädningsrum på varje sida. Denna byggnad förstördes också av en storm, den så kallade "julstormen" 1902.

Det följande året, 1903, byggdes ett nytt badhus. Det är den här byggnaden som vi fortfarande kan njuta av här på stranden än idag. Under åren 1994-96 renoverades exteriören till sin ursprungliga design med hjälp av gamla bilder och ritningar. Badhuset invigdes 1997-02-28 av Hallands dåvarande landshövding Björn Molin.

Kallbadhuset är öppet sommar & vinter och genom de stora fönstren i bastun kan du njuta av utsikten över havet. Badhuset är indelat i två sidor, en för herrar och en för damer. Varje sida har två stycken bastu, en liten och en stor, med omklädningsrum och duschar.

1989 startade Gunnar och Inga Lindeberg handelsbolaget Kallbadhuset i Varberg, och det är än idag fortfarande släkten som driver det. Ewa & Christer tog över driften 1997.

I januari 2005 drog stormen Gudrun in och åsamkade ordentliga skador på Kallbadhuset. Stormen mätte orkanvindar och svepte in hårt. Bryggan ut till badhuset blåste sönder tillsammans med vatten och avlopp. På respektive Dam- & Herrsida rasade delar av bryggorna ner helt. Verksamheten tvingades stänga för reparationer.

November 2011 drog det in en ny storm på Västkusten. Vindarna var så kraftiga att den kastade upp stenar på strandpromenaderna och slet sönder asfalten. Blåsten tog även med sig isar som i sin tur stötte omkull pålarna till badhuset.

Från och med januari 2018 har Ewa & Christer valt att trappa ner och efterföljts av sina söner Johan & Jimmy som är 3:e generationen i släkten Lindeberg/Svensson att driva verksamheten till kallbadet. Hemsidan uppdaterades.

2019 Byttes trapporna på respektive dam- och herrsida samt utvecklades med vinschar.

Här kan du året runt njuta av ett energigivande & svalkande dopp i havet, för att därefter slappna av i en varm och skön bastu med utsikt över Kattegatt. Vill du inte bada är det lika trevligt att bara ta en fika & njuta av arkitekturen. Välkomna in!